Så går en höftprotesoperation till

Natten före operationen
Följande förberedelser ska göras:

  • Du får varken äta, dricka röka eller snusa.
  • Du ska duscha hela kroppen och använda en bakteriedödande tvål. Detta ska ske dagen före operationen och på morgonen samma dag som operationen sker. När du använder tvålen ska du inte ha kroppssmycken, lösa smycken och klocka på dig. Kosmetika och nagellack ska undvikas.
    Tvålen kan köpas på apotek.
  • Sätt på dig rena kläder efter att du har duschat och sov i rena lakan.


På plats på sjukhuset
Din operation sker på ett sjukhus som har en operationsavdelning och en ortopedklinik. Det varierar när man ombeds komma till sjukhuset, antingen samma dag som operationen eller eftermiddagen eller kvällen före.

När du kommit till sjukhuset gör vårdpersonalen en sista koll och ser till att du inte har någon feber, sår eller infektion. Du får även tala med ortopeden som ska genomföra operationen.

Du får byta om till sjukhuskläder och lägga dig i en säng. För att du ska kunna ges läkemedel och vätska under operationen används en venkateter, som en sjuksköterska sätter fast i din arm. Det är viktigt att förebygga eventuell smärta och infektion, och därför får man vanligtvis smärtstillande läkemedel och antibiotika före operationen.  


Så går det till
Du får antingen en ryggbedövning eller narkos (sövning). Det är vanligast att man får en ryggbedövning i kombination med ett lugnande läkemedel. Det finns även en möjlighet att sova genom hela operationen med hjälp av ett sömnmedel, då behövs inte narkos. Detta är ett alternativ om du skulle tycka att det är obehagligt att lyssna på ljuden under operationen. Vissa väljer att vara helt vakna under operationen. Det brukar finnas hörlurar till låns om du vill lyssna på radio eller musik. 


Under operationen

Det är viktigt att du inte rör på dig under operationen. Därför kommer du att ligga i en ställning som hjälper dig att vara stilla. Så här går operationen till i korta drag:

  • Området som ska vara tillgängligt under operationen tvättas med en spritlösning för att döda bakterier. Det täcks sedan med sterila dukar.
  • Ett snitt görs genom huden och hela vägen in till höftleden. Därefter vrider ortopeden bort ledhuvudet ur ledskålen. De delar som ska ersättas av den konstgjorda höften opereras bort.
  • Ledskålen jämnas till så att den nya konstgjorda ledskålen går att fästa. Protesen sätts fast i bäckenet med hjälp av bencement – eller så knackas den fast. I vissa fall används även skruvar som sätts fast i bäckenet.
  • Nu är det dags att sätta fast skaftet med den nya höftkulan. Den ska sitta i lårbenet och förankras med eller utan hjälp av cement.
  • När skaftet är fastsatt så sätts den nya höftkulan på, därefter justeras leden i rätt läge.

Operationen avslutas med att snittet genom hud, muskler, bindvävshinna och underhudsfett sys ihop. Vanligtvis tar en höftprotesoperation en till två timmar.