Efter operationen

Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på det opererade benet. Ju tidigare du kommer igång med att träna desto mer minskar svullnaden och tiden för din rehabilitering. Man räknar oftast med en rehabiliteringstid på upp emot ett år efter en knäprotesoperation, men vissa kan känna sig bra betydligt tidigare än så.
FILM
FRÅGOR TILL EN ORTOPED
Ortoped Martin Sundberg berättar om tiden efter en knäprotesoperation och vad som är viktigt att tänka på.

10 GODA RÅD TILL DIG SOM HAR GENOMGÅTT EN KNÄPROTESOPERATION

Din rehabilitering

Daglig gymnastik – få tillbaka styrkan
Under sjukhusvistelsen får du lära dig ett hemträningsprogram i samråd med en sjukgymnast, en träning som du ska fortsätta med efter att du har kommit hem. Följ träningsprogrammet så bra det bara går och träna helst 5-6 gånger per dag i ca 5-10 minuter.

Eftersom träningen kan göra ont till en början kan du använda värktabletter för att lättare komma igång. Diskutera detta med sjuksköterskan eller sjukgymnasten. 

Om du engagerar dig i din träning och rehabilitering kan du snart börja gå som vanligt igen.

Smärtlindring hemma
Fortsätt att äta värktabletterna som du har blivit ordinerad om de underlättar din rehabilitering. Försök att äta dem regelbundet under dagen. Kontakta din ortopedmottagning om du skulle vara i behov av att ta värktabletter oftare än vad som har ordinerats. 


Hjälpmedel

Det är du själv som avgör ditt behov av hjälpmedel efter operationen. De första veckorna efter din operation kan du ta dig fram lättare med hjälp av två kryckor, därefter en krycka i ytterligare några veckor. Använd kryckorna så länge du upplever att du behöver det. Vissa kommuner lånar ut kryckor medan de måste köpas i andra.

Det bästa för knäleden är om kan undvika att använda både förhöjnings- och påklädningshjälpmedel. Hjälpmedel som annars kan behövas är toalettförhöjning, förhöjningsdyna, badkarsbräda/duschstol, griptång eller strumppådragare. Om du upplever att du behöver något eller några av dessa hjälpmedel kan du kontakta din arbetsterapeut i kommunen i god tid före operationen för att diskutera och prova ut lämpliga hjälpmedel.

Eventuella komplikationer

Tänk på hygienen
Att operera in en knäprotes är en av våra vanligaste operationer. Ingreppet anses som säkert, men som med all kirurgi finns risk för komplikationer. Om du fortsätter att vara noga med hygienen och kommer igång med träningen minskar du risken för komplikationer. 


Tidiga komplikationer
Det opererade benet svullnar normalt efter operationen. Om dina ben och/eller fötter visar tecken på svullnad är det bra att ligga med fötterna i ett bekvämt läge och inte sitta och hänga med benet mer än nödvändigt. Det är viktigt att det opererade benet sätts i rörelse med hjälp av träning, vilket främjar blodcirkulationen i benet. Svullnaden kan även minskas genom att man lindar benet eller använder stödstrumpa. Kom ihåg att linda benet eller sätta på stödstrumpan så snart du stiger upp på morgonen. Om svullnaden blir värre, om du blir öm i vaden och får feber så ska du kontakta ortopedmottagningen eller akutmottagning för att utesluta att du har fått en blodpropp. 


Angående infektion
Det är ovanligt att operationsområdet blir infekterat. Skulle en infektion uppstå kan det bli allvarligt eftersom det kan försämra operationens resultat och i värsta fall leda till en omoperation. Långvarig antibiotikabehandling eller såromläggningar är andra möjliga komplikationer. Kontakta genast din ortopedklinik om du får något av följande symtom: 

  • Ökad rodnad 
  • Ökad svullnad 
  • Ökad smärta
  • Läckage av sårvätska 
  • Feber 

Tiden efter operationen

Vad du kan förvänta dig
För 95 % av de patienter som har fått knäproteser fungerar proteserna väl 10 år efter operationen, för de flesta livet ut, utan behov av omoperation. De flesta patienters tidigare smärta och värk minskar och rörligheten och gångförmågan förbättras. Du kanske inte kan bestiga Mount Everest, men kan återgå till gamla aktiviteter som skogspromenader, cykling och yoga. Eller kanske upptäcka nya som golf, ridning eller dans. Det är dock viktigt att du gör dig införstådd med de risker som finns med knäprotesoperationer.


Tillbaka till ratten

Rekommendationen är att du kan återvända till din bilkörning tidigast sex veckor efter din operation. Vissa klarar att köra bil tidigare än så. Du vet bäst själv när du kan framföra ett fordon på ett trafiksäkert sätt. 


Tillbaka till jobbet
Om du har ett lättare kontorsliknande arbete kan du, generellt sett, börja jobba igen efter 6-8 veckor. Har du ett tyngre arbete kan det ta 3-4 månader innan du är redo att börja jobba. Det är vanligt att man återgår till sitt arbete på deltid efter en knäprotesoperation.


Tillbaka till vardagen
Dina vanliga hushållssysslor kan du klara av ganska snart efter operationen, efter några veckor eller tidigare. Att promenera hyggligt obehindrat brukar gå bra efter några månader. Om du vill ge dig på mer ansträngande aktiviteter kan det ta upp emot ett år innan det går problemfritt. Testa dig fram.
Jes
INTERVJU
YES, SIR, NOW I
CAN BOOGIE
Innan operationen kunde jag gå max 500 meter, nu är det bara fantasin som sätter stopp.
Annakarin
INTERVJU
ANNAKARINS
STORA RESA
När de hade kommit halvvägs var det över 5 mil kvar, men det var inga problem när knäna bar.